petak, 19. prosinca 2014.

Akio Morita


Rođen 26 siječnja 1921. Bio je Japanski bisnisman koj je bio co-osnivač sonija s Masaru Ibukom. Akio je oduvjek volio matematiku i fiziku pa je 1944 diplomirao u Osaka Imperial sveučilištu. Tada je dobio i diplomu za fiziku. Nakon toga se prijavio za japansku vojsku i služio u II svjetskom ratu. tada je i upoznao svoga budućeg partnera Masaru Ibuku. 
Na  7. svibnj.1946 on i masaru su osnovali SONY. Sa otprilike 20 zaposlenika su imali jako loše proizvode ali su se nakon nekog vremena jako pobojšali. Nakon otprilike 2 godine su bili puno bolji i kvalitetniji. Akio je napisao knigu pod imenom Gakureki Muyō Ron: gdje govori kako su školski uspjesi važni za posao u budućnosti. Dobio je medalju  Albert Medal (1982) od ujedinjenog kraljevstva,  Legion of Honour (1984),  Order of the Sacred Treasure (1991),  British knighthood (KBE) (1993),  University of Manitoba (1987),  Order of the Rising Sun (1999). 



nedjelja, 7. prosinca 2014.

DR.SEUSS







Theodor Seuss Geisel rođen (Springfieldu)  2. ožujka 1904. a preminuo   24. rujna 1991.  najpoznatiji je kao Dr. Seuss, bio je američki pisac knjiga za djecu i strip crtač. najpoznatiji po knjizi "Kako je Grinch ukrao Božić" i po Horton-u.


  Studirao je na Dartmouth College-u u SAD-u do 1925., te na Oxfordu ( Lincoln College ) te postigao doktorat iz engleske književnosti Na Oxfordu je upoznao "predivnu" Helen Palmer koja je 1927. postala njegova supruga.  Godinu dana nakon samoubojstva njegove prve supruge Helen, 1968. oženio se sa svojom drugom suprugom Audrey Geisel. Umro je 24. rujna 1991., nakon duge bolesti.

Objavio je preko 40 knjiga i jedan je od najčitanijih autora. Po knjigama su nastali  filmovi: "Kako je Grinch ukrao Božić!", "Mačak u šeširu" i Horton .

Vivien Leigh



Vivien Leigh rođena u Darjeeling-u 5. studenog.1913  a preminula je uLondon8. srpnja 1967. bila je Engleska kazališna i filmska glumica. Osvojila je dva Oscara za uloge pripadnica višeg sloja s Juga Amerike, Scarlett O'Hara u Zameo ih vjetar (1939.g) i Blanche DuBois u Tramvaju zvan čežnja (1951.). Često je nastupala sa svojim muzem Laurenceom Olivierom (u njenim 40-ima su se rastali) koji je režirao nekoliko njezinih predstava.  Njezina karijera trajala je punih trideset godina. Leigh je često mislila kako je ne shvaćaju ozbiljno zbog njezine ljepote, ali kao njezina najveća prepreka pokazalo se njeno krhko zdravlje. Kako je cijelog života patila od bipolarnog poremećaja, stekla je reputaciju teške suradnice, radi čega joj je patila i karijera. Dodatno ju je oslabila tuberkuloza, koja joj je prvi put dijagnosticirana sredinom četredesetih.

INDIRA GANDHI





Indira Gandhi je premijerka Indije rođena 19.studenog.1917 u Allahabad-u. Jedna je od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, čija je kontroverzna politička karijera završila atentatom. Diplomirala je na Visva-Bharati sveučilištu u Bengalu, također je studirala na sveučilištu u Oxfordu u Velikoj Britaniji. 1492 Godine . Udala se za Feroza Gandhija, pariškog odvjetnika koji je također bio aktivni član stranke. Uskoro nakon toga oboje su Britanci uhitili zbog optužbe za protudržavnu djelatnost te su proveli 13 mjeseci u zatvoru. Nehru joj se često obraćao za savjet po pitanju nacionalnih problema, a ona ga je pratila i na putovanjima u inozemstvo.Što je više boravila na vlasti Indira je mnoge aspekte javnog života u Indiji sve više stavljala pod svoj strogi nadzor.Mnogi su u tim njenim potezima vidjeli utjecaj njenog mladjeg sina Sanjaya