petak, 19. prosinca 2014.

Akio Morita


Rođen 26 siječnja 1921. Bio je Japanski bisnisman koj je bio co-osnivač sonija s Masaru Ibukom. Akio je oduvjek volio matematiku i fiziku pa je 1944 diplomirao u Osaka Imperial sveučilištu. Tada je dobio i diplomu za fiziku. Nakon toga se prijavio za japansku vojsku i služio u II svjetskom ratu. tada je i upoznao svoga budućeg partnera Masaru Ibuku. 
Na  7. svibnj.1946 on i masaru su osnovali SONY. Sa otprilike 20 zaposlenika su imali jako loše proizvode ali su se nakon nekog vremena jako pobojšali. Nakon otprilike 2 godine su bili puno bolji i kvalitetniji. Akio je napisao knigu pod imenom Gakureki Muyō Ron: gdje govori kako su školski uspjesi važni za posao u budućnosti. Dobio je medalju  Albert Medal (1982) od ujedinjenog kraljevstva,  Legion of Honour (1984),  Order of the Sacred Treasure (1991),  British knighthood (KBE) (1993),  University of Manitoba (1987),  Order of the Rising Sun (1999). 



nedjelja, 7. prosinca 2014.

DR.SEUSS







Theodor Seuss Geisel rođen (Springfieldu)  2. ožujka 1904. a preminuo   24. rujna 1991.  najpoznatiji je kao Dr. Seuss, bio je američki pisac knjiga za djecu i strip crtač. najpoznatiji po knjizi "Kako je Grinch ukrao Božić" i po Horton-u.


  Studirao je na Dartmouth College-u u SAD-u do 1925., te na Oxfordu ( Lincoln College ) te postigao doktorat iz engleske književnosti Na Oxfordu je upoznao "predivnu" Helen Palmer koja je 1927. postala njegova supruga.  Godinu dana nakon samoubojstva njegove prve supruge Helen, 1968. oženio se sa svojom drugom suprugom Audrey Geisel. Umro je 24. rujna 1991., nakon duge bolesti.

Objavio je preko 40 knjiga i jedan je od najčitanijih autora. Po knjigama su nastali  filmovi: "Kako je Grinch ukrao Božić!", "Mačak u šeširu" i Horton .

Vivien Leigh



Vivien Leigh rođena u Darjeeling-u 5. studenog.1913  a preminula je uLondon8. srpnja 1967. bila je Engleska kazališna i filmska glumica. Osvojila je dva Oscara za uloge pripadnica višeg sloja s Juga Amerike, Scarlett O'Hara u Zameo ih vjetar (1939.g) i Blanche DuBois u Tramvaju zvan čežnja (1951.). Često je nastupala sa svojim muzem Laurenceom Olivierom (u njenim 40-ima su se rastali) koji je režirao nekoliko njezinih predstava.  Njezina karijera trajala je punih trideset godina. Leigh je često mislila kako je ne shvaćaju ozbiljno zbog njezine ljepote, ali kao njezina najveća prepreka pokazalo se njeno krhko zdravlje. Kako je cijelog života patila od bipolarnog poremećaja, stekla je reputaciju teške suradnice, radi čega joj je patila i karijera. Dodatno ju je oslabila tuberkuloza, koja joj je prvi put dijagnosticirana sredinom četredesetih.

INDIRA GANDHI





Indira Gandhi je premijerka Indije rođena 19.studenog.1917 u Allahabad-u. Jedna je od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, čija je kontroverzna politička karijera završila atentatom. Diplomirala je na Visva-Bharati sveučilištu u Bengalu, također je studirala na sveučilištu u Oxfordu u Velikoj Britaniji. 1492 Godine . Udala se za Feroza Gandhija, pariškog odvjetnika koji je također bio aktivni član stranke. Uskoro nakon toga oboje su Britanci uhitili zbog optužbe za protudržavnu djelatnost te su proveli 13 mjeseci u zatvoru. Nehru joj se često obraćao za savjet po pitanju nacionalnih problema, a ona ga je pratila i na putovanjima u inozemstvo.Što je više boravila na vlasti Indira je mnoge aspekte javnog života u Indiji sve više stavljala pod svoj strogi nadzor.Mnogi su u tim njenim potezima vidjeli utjecaj njenog mladjeg sina Sanjaya

nedjelja, 9. studenoga 2014.

THE HUNGER GAMES



Hunger Games (Igre Gladi) akcijska drama koju je režirao Gary Ross, a glavni glumci su Jennifer LawrenceJosh HutchersonLiam Hemsworth , Donald Sutherland Woody Harrelson a triologiju je napisala Suzanne Collins. Zemlja Panem nasumično izabire jednog dječaka i djevojku između 12 i 18 godina iz svakog od 12 okruga (13. je propao jer se pokusao oduprijeti snazi kaptola) da riskiraju živote u Igrama gladi. Igre gladi su nemilosrdne igre  u kojima svaki natjecatelj, ili posvećenik, pokušava ubiti ostale dok samo jedan ne preživi. Pobjednik osvaja čast, darove i dovoljno hrane da se ne mora više nikad brinuti za svoju siromašnu prošlost. igre gladi su izumljene samo da bi zabavljale građane kaptola koji su se izvukli života u okruzima novcem.u filmu se radi o (okrug 12 najsiromasniji okrug)  Katniss Everdeen (ona se dobrotvorno javila da spasi izabranu sestru) i o Peeti Mellarku  koji su izabrani za igre gladi. SPOILER ALLERT (za rijetke koji nisu gledali film)  usto su i pobjednici igara. ovaj mi je film najdraži jer ima razne zaplete i rasplete malo ubijanja a i cudne ljubavi.jako je zanimljiv i zabavan.po meni je 2. dio bolji jer je napetije . NEMOGU CEKAT VISE ZA TRECI I DRUGI DIO TRECEG DJELA. mslm nek malo pozure vise spori su.

utorak, 4. studenoga 2014.

BILL GATES



William Henry "Bill" Gates je rođen u Seattleu28. listopada 1955.On je druga najbogatija osoba na svije tu provjereno 13. veljače 2009.Direktor Microsofta , softverske tvrtke koju je pokrenuo sa Paulom Allenom. Tijekom svoje karijere u Microsoftu, Gates je bio izvršni direktor i šef softverske arhitekture.Također je autor ili koautor nekoliko knjiga. Gates je jedan od najpoznatijih poduzetnika u revoluciji računalstva. U kasnijim godinama karijere, Gates je donirao mnogo novca raznim humanitarnim organizacijama.Gates je rođen u SeattleuWashingtonu. Otac mu je William H. Gates, st., a majka Mary Maxwell Gates. ima jednu stariju sestru Kristi , i jednu mlađu sestru Libby.Bill Gates živi u SAD-u. Vlasnik je 11 vila u kojima živi. Oženjen je i ima troje dijece. Ime žene mu je Melinda Gates a dijece  Rory John Gates, Jennifer Katharine Gates, Phoebe Adele Gates. Dobio je Nacionalnu medalju tehnologije,Nagradu Mary Woodard Lasker za javnu službu i Nagradu Satellite za posebno dostignuće za izniman doprinos novim zabavnim medijima.

ŽELIO BIH POSTATI...

ŽELIO BIH POSTATI...

Nema mnogo ljudi koji bi htjeli bit isto što i ja. Zapravo imam 2 različite stvari za što bih želio biti. Ali reći ću vam samo jednu od njih. Želio bi biti gaming youtuber, mislim snimat video kako igraš igrice i zabavljaš se i sam preko par klikova objavit na internet i čekat da ti google ponudi posao to je zakon.I onda kad ti ponudi posao opet igraš igrice snimaš i objaviš...... samo tu je jedan mali problem. Za to trebam imati jako dobro gamersko računalo (mislim igrao bi nešto jače od minecrafta). TAKVA RACUNALA SU SKUPA. Zato jer radi više zahtjevnih procesa odjednom . Evo ako spojim 2 ova računala na kojima sad pišem bilo bi kolko-tolko dovoljno. Ali ok skrenuo sam s teme. Ja zapravo nemam uzora za to, ali pošto pise da ga trebam napisat i zasto, probat čcu se sjetit nekoga.
 20 MINUTA KASNIJE. Evo moj uzor je ajmo rec PewDiePie on radi kao youtuber snimajuci mnoštvo videa. Na dan objavi po 2 videa od 30 min (rijetko) a više snima po 20 ili 10 ponekad.I tako zarađuje, putuje po svijetu zahvaljujuci tome nalazi se s drugim gamerima i odlazi na razna gamerska odrzavanja. i to je to, mslm nije puno al trebalo bi bit dovoljno rečenica. I znam da mi želja nije baš neka ali šta ces svatko sljedi svoje srce. 

MOJI HOBIJI



PLIVANJE
Plivanje je rekreativna aktivnost ali i natjecateljski šport. Plivanje je vrlo zdrava aktivnost, ako plivač ne procijeni dobro svoju vještinu i pripremljenost te ne uvaži uvjete na vodi postoji stalna opasnost od utapljanja, te su stoga nužne mjere opreza. Dok covjek pliva koristi 98% misica svoga tijela i razvija ih.Plivanje pomaže kralježnici.
  stilovi plivanja 
    •   1. slobodni stil 
    •    2. kraul 
    •   3. leđni stil 
    •   4. prsni stil 
    •   5. leptir ili delfin 


    • ORIJENTACIJSKO TRCANJE
    • Orijentacijsko trčanje je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s osnovnim ciljem da se uz pomoć karte i kompasa osoba orijentira i pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na karti u što kraćem vremenu.Natjecateljska zemljišta su šume,gradovi,parkovi,itd...
    • Ako tražite šport koji zahtijeva spregu uma i tijela, orijentacijsko trčanje je savršeno za vas. Mnogi početnici uživaju trčeći ili „održavajući kondiciju”, ali smatraju da je dosadno trčati ukrug ili pokraj autoceste... zato trcimo na vise razlicitih zemljistia.

--------> PRIMJER JEDNE ORIJENTACIJSKE KARTE












  • ja volim ove svoje hobije jer plivanje osvjezava i volim kupanje i vodu a orjentacijsko trcanje nije samo za obicno trcenje nego vise pomaze pamet.


četvrtak, 23. listopada 2014.

HARDWELL


HARDWELL



Hardwell je 25-godišnji Nizozemac, pravim imenom Robbert van de Corput, aktualni je svjetski DJ broj 1 prema izboru DJ Mag Top 100 DJs Poll za 2013. Tako je učvrstio svoju poziciju na elektronskoj sceni kao najmlađi pobjednik tog prestižnog izbora.


Kralj Big Room Housea na DJ Mag Top 100 pojavio se prvi put 2011. i odmah došao na 24. mjesto. Godinu poslije već je bio šesti, da bi na zadnjem izboru za prošlu godinu zasjeo na sam vrh EDM scene ispred velikih i poznatih imena kao što su Armin van Buuren, Tiësto, Avicii i David Guetta.
                                                                          Nagrađivani DJ, producent, glazbenik, vlasnik izdavačke kuće Revealed Recordings, zaljubljenik u glazbu, kao i njegov mentor i uzor Tiësto, dolazi iz nizozemskog grada Brede.Hardwell ima fantastični niz od 7 uzastopnih prvih mjesta na prestižnoj Beatportovoj top ljestvici prodaje singlova.


Proteklih par godina njegove su pjesme zavladale elektronskom scenom: ‘Spaceman’, ‘Three Triangles (Losing My Religion)’, ‘Countdown’, ‘Jumper’, ‘Apollo’, ‘Never Say Goodbye’, ‘Dare You’,Jung Again’.sve te pjesme su na njegovom youtube kanalu Hardvell                                                      
Hardwella smo ove godine u Hrvatskoj gledali na Ultri Europe i u Papayi na Zrću u sklopu ‘Hardwell Presents Reveald‘ festivala.

Razer

 Razer 

  Razer je osnivan 1998 godine od: Min-Liang Tan i Robert Krakoff tvrtka je specijalizirana za proizvode specifično za gamere. Razer -ov je glavni slogan 'FOR GAMERS, BY GAMERS' .
Razerova game web stranica je pod ovim linkom: RAZER